Diferenta dintre grup si echipa

poza

Multe persoane folosesc fara sa-si dea seama cuvintele grup si echipa in mod interschimbabil, dar exista diferente defapt in lumea reala. Am auzit de multe ori cursuri de leadership in care se vorbeste despre importanta evenimentelor de team building dar nu si despre evenimente de group building.

Este mult mai usor sa formezi un grup decat o echipa, de exemplu daca ai avea o camera plina de doctori, atunci acesti doctori ar putea sa fie grupati pe varsta, specializare, si alte trasaturi de acest gen. Deci este foarte usor sa formezi un grup bazat pe niste caracteristici comune, totusi eficienta grupurilor formate va fi diferita. Diferentele interpersonale dintre diversi indivizi din aceste grupuri formate pot varia de la compatibilitate buna la incompabilitate completa. Aceste dinamici interpersonale din interiorul unei echipe pot face ca ajungerea la un consens in cadrul grupului sa fie o munca dificila.

Pe de alta parte constructia unei echipe este un lucru dificil de realizat. De exemplu sa luam in considerarea o echipa de afaceri constituita din contabili, oameni de vanzari, supraveghetori, directori de productie. In ciuda faptului ca sunt entitati diferite din departamente diferite, toti au un scop comun, dar roluri diferite si succesul depinde de munca fiecarui individ in parte dar si de modul in care se trateaza ei intre ei. In acest sens nu ar trebui sa existe prea multe motive de conflict printre membrii echipei.

Succesul grupului ar putea fi dat de marimea succesului final si de gradul de realizare al obiectivelor. Consensul in grup poate fi realizat prin comunicare, prin conflicte constructive in ce privesc partile nevative si pozitive ale unei anumite decizii. Un alt exemplu bun de grup este un juriu de la tribunal, unde prima persoana in favoarea deciziei incearca sa convinga si celelalte persoane pentru a ajunge la un numitor comun. Deoarece membrii unui astfel de grup nu se cunosc intre ei nu prea exista sanse pentru ca dinamica grupului sa ia o amploare foarte mare si de cele mai multe ori nu exista nici un efort in acest sens.

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes