Cum sa luam o decizie grea?


Activitati-de-team-building

 

Folosim capacitatea de a lua decizii pentru rezolvarea problemelor prin selectarea unui curs al lucrurilor dintr-o serie de posibile alternative. Abilitatea de a lua decizii este un component cheie in ceea ce priveste Time Managementul.

Luarea unei decizii este de multe ori dificila. Aproape fiecare decizie cuprinde un conflict sau o situatie incomoda. Partea cea mai dificila este alegerea unei solutii care sa produca cat mai putin conflict si o situatie cat mai putin incomoda. Evitarea in a lua o decizie pare de multe ori cel mai usor lucru de facut. Totusi, luarea unei decizii personale si acceptarea consecintelor este singurul mod in care putem sa fim in control asupra timpului si succesului din viata noastra. Daca vrei sa inveti cateva principii cu privire la luarea unei decizii in mod eficient, iata cateva sfaturi.

Exista mai multe teorii si mai multe tehnici de a lua o decizie, insa una dintre ele inclunde cativa pasi simpli:

  1. Identifica problema. Ce anume trebuie sa rezolv, cu privire la ce anume trebuie sa iau o decizie, de ce anume trebuie sa iau o decizie cu privire la cutare lucru.
  2. Aduna informatii. Ce factori include problema?
  3. Gandeste-te la diferite variante posibile. Genereaza idei cu posibile solutii pentru problema respectiva
  4. Evalueaza fiecare varianta dupa consecintele pe care le va avea. Foloseste cunostintele si experienta pe care o ai pentru a determina punctele slabe si punctele forte pentru fiecare varianta in parte.
  5. Determina varianta cea mai buna. Este mult mai usor sa faci acest lucru dupa ce ai trecut prin cei 4 pasi de mai sus.
  6. Implementeaza decizia. Transforma decizia intr-un plan specific si executa planul respectiv.
  7. Evalueaza finalizarea implementarii deciziei si metodologia prin care s-a ajuns la decizie. Ce lectii se pot invata? Acest pas este important pentru dezvoltarea eficienta a abilitatilor de luare a deciziilor in situatii viitoare.

Nu in ultimul rand.

In viata de fiecare zi suntem nevoiti sa luam decizii intr-un mod foarte rapid, fara ca sa avem timpul necesar sa trecem prin toti pasii de mai sus in mod sistematic. In asemenea situatii cea mai eficienta strategie se bazeaza pe scop si experienta si se ia cu ajutorul intuitiei.

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes