Ce este educatia nonformala?

Integro team building, educatie in romania

Educatia nonformala se refera la diversele forme de influentare formativa (de modelarea caracterului) si informativa (de informare asupra unor competente sau capacitati de rezolvare a problemelor vietii) a persoanelor de toate varstele. Ea se desfasoara in principiu prin lucrari practice in afara unor sali de clasa cu configuratie clasica (cu catedra, banci etc.) si a programelor de invatamant scolar obisnuit (numite formale).

Educatia nonformala scoate din procesul educativ functia de predare, lasand loc functiei de invatare, dand rezultate bune numai daca se bazeaza, este corelata si se coordoneaza impreuna cu educatia formala. Experienta dobandita intr-o activitate practica nu se poate insusi decat avand o baza teoretica acumulata pe parcursul programului de invatamant formal.

Educatia nonformala cuprinde activitati extra-curriculare, optionale sau facultative, deosebindu-se de educatia formala prin continutul si formele de desfasurarea lectiilor. Diferentele se bazeaza pe opozitii de genul: dinamic/ static, specific/ generic, pe termen scurt/ de lunga durata, output/ input, practic/ academic.

Actiunile educative respective sunt flexibile si vin in intampinarea diferitor interese ale persoanelor implicate, putand fi organizate de: institutii scolare, organizatii ale tineretului, organizatii parintesti, intreprinderi, societati comerciale de training sau formare etc. Ele sunt coordonate de pedagogi de specialitate, care in cazul educatiei nonformale au roluri de moderatori sau coordonatori.

Spre deosebire de invatamantul formal, educatia nonformala permite dezvoltarea capacitatilor naturale ale unei persoane prin implicarea ei in procesul de dezvoltare a unui proiect, ales din orice domeniu de activitate. Ea ofera un set de experiente sociale necesare, utile, si satisface tendinta naturala a multor tineri de a se implica in activitati practice, de a se simti activi si a provoca schimbari in mediul lor social, oferind posibilitatea punerii de acord a cunostintelor cu abilitatile inascute. Aceasta insa impune initiative proprii si constientizarea faptului ca educatia este un proces continuu care trebuie controlat cu atentie, onestitate si curaj!

Educatia nonformala dezvolta competente functionale: capacitati organizatorice, capacitati de autogestiune, de management-ul timpului, de gandire critica, de luarea deciziilor, de prelucrarea si utilizarea contextuala a unor informatii, capacitatea de a identifica si de a rezolva probleme.

Un aspect interesant este faptul ca aceasta forma de educatie a ajuns sa se adreseze unor persoane care nu (mai) au acces la educatia formala si anume: saraci, retrasi, analfabeti, cu handicap samd.

Preluat din cartea “160 de activităţi dinamice (jocuri) pentru TEAM-BUILDING” scrisa de Şerban Derlogea si Ghiocel Bota.

Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes